Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

joi, 30 iulie 2009

Diaconescu: România nu va cumpăra avioane multirol într-un viitor apropiatDiaconescu: România nu va cumpăra avioane multirol într-un viitor apropiat

inistrul de externe Cristian Diaconiescu, aflat în Germania, a declarat într-un interviu pentru Reuters că actuala criză economică a complicat eforturile depuse de România pentru a cumpăra noi avioane militare multirol în locul MIG-urilor actuale, care sunt din era sovietică, transmite NewsIn.

Cristian Diaconescu a spus că această criză îngreunează demersurile României de a cumpăra avioane de luptă care să aducă forţa aeriană a ţării la nivelul standardelor NATO.

"Nu mă aştept ca un proiect de asemenea dimensiune să fie demarat în viitorul apropiat. Momentan nu există o decizie referitoare la achiziţionarea unor noi avioane de luptă", a declarat Diaconescu.

Bucureştiul a fost foarte aproape de a finaliza un asemenea plan de achiziţie anul trecut, miniştrii de resort declarând, în septembrie, că decizia este numai la "câteva săptămâni" distanţă. Procesul a fost blocat după ce în noiembrie, ca urmare a alegerilor, a fost desemnat un nou cabinet, precizează Reuters.

Potrivit fostului guvern, cinci tipuri de avioane ar fi intrat în discuţie pentru a fi cumpărate pentru o sumă totală de 4 miliarde de euro
. Printre variantele posibile se numărau: F-16, construit de Lockheed Martin, F-18 de la Boeing, Rafale al companiei franceze Dassault, dar şi avionul Grippen al suedezilor de la SAAB sau Eurofighter de la EADS.

Potrivit Reuters, din cauza accelerării crizei financiare
, România s-a transformat din economia europeană cu cea mai mare creştere într-una din cele mai vulnerabile economii, amintind de deficitul bugetar mare al ţării noastre.

Emil Boc discută, la această oră, cu preşedintele Traian Băsescu despre cazul de trădare din MApN

Premierul Emil Boc se află la Palatul Cotroceni. La discuţiile cu preşedintele Traian Băsescu este abordat şi cazul de trădare din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au întâlnit săptămâna trecută la Palatul Victoria. Cei doi au discutat vineri despre descentralizarea administraţiei şi despre aplicarea bugetului pe anul în curs.

Mircea Geoană despre candidatul PSD la Preşedinţie: Cu ce va fi dotat, ţine de zona zoo-morfo

Mircea Geoană a afirmat astăzi, că Partidul Social Democrat se află într-o formă maximă şi că "PSD are nevoie de un candidat care să îl bată pe Băsescu".

"Avem nevoie de un candidat care să îl bată pe Băsescu. Alte detalii ţin de zona zoo-morfo, a afirmat astăzi Mircea Geoană, ca reacţie la declaraţiile lui Năstase şi Vanghelie legate de viitorul candidat PSD pentru alegerile prezidenţiale.

Adrian Năstase a declarat că un candidat "fără dinţi" al PSD la prezidenţiale ar avea şanse mici şi că, pentru a câştiga, partidul trebuie să vină cu un mesaj diferit de cel al lui Traian Băsescu.

Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, a ironizat sintagma lui Năstase cu prezidenţiabilul fără dinţi. "Trebuie unul cu dinţii mai tari. Nu ştiu, îl găsim, îl verificăm, găsim o formulă ca la şerpi, exact aceeaşi formulă vom găsi şi la candidatul nostru. Unul cu dinţii foarte tari... în momentul în care îi prinde căpăţâna celui care trebuie, s-o sfarăme", a spus liderul PSD Bucureşti.

Boc: Elena Băsescu nu face carieră pe pile

Emil Boc susţine candidatura Elenei Băsescu pe listele PDL pentru Parlamentul European şi spune că fata preşedintelui nu a profitat de pe urma acestui statut pentru a obţine funcţii în partid.

„Elena Băsescu nu a profitat niciodată de calitatea
de fiică a preşedintelui pentru a cere în partid vreo funcţie sau pentru a se implica. A luat-o de jos, a crescut prin structurile de tineret, a candidat în partid împotriva altora”, a spus Boc, sâmbătă seara, la Realitatea TV. Preşedintele PDL s-a declarat convins că Elena Băsescu şi-a construit cariera politică pe baza propriei competenţe, şi nu pe proptele bine puse.

„Nu a fost împinsă de nimeni, ci şi-a luat locul de jos şi l-a urmat pe partea politică. Dacă eşti plăcut şi faci treabă, rezişti”, a dezvăluit Emil Boc reţeta „succesurilor” politice ale mezinei prezidenţiale.

„Preşedintele este partenerul ideal”

Premierul a lăudat şi relaţia sa cu principalul membru al familiei
prezidenţiale, Traian Băsescu.

„Preşedintele Traian Băsescu este partenerul ideal pentru un prim-ministru. Am crezut şi cred întotdeauna în valoarea parteneriatului, iar Traian Băsescu este într-adevăr un partener”, a sintetizat Boc calităţile şefului statului.

Emil Boc consideră că „preşedintele României este un factor de mediere, pentru că aşa scrie în Constituţie, şi a utilizat această prerogativă în interesul guvernării şi ca lucrurile să meargă bine”.

Mezina presedintelui vrea la Bruxelles

Theodor Stolojan va deschide lista PDL la alegerile pentru Parlamentul European, pe care se vor regasi fosta sa asistenta Andreea Vass, consilierul prezidential Cristian Preda, dar si fiica presedintelui, Elena Basescu, propusa
de tinerii pedelisti.
Senatorul PDL de Iasi Dumitru Oprea a anuntat si el ca va candida
, renuntand la mandatul in Senatul Romaniei pentru o functie de europarlamentar european. Pe lista de candidaturi s-a inscris si "batausul" Rares Niculescu, propus de PDL Cluj. In competitia europarlamentarelor vor mai intra actualii europar­lamentari PDL Marian Jean Marinescu, Nicolae Vlad Popa, Daniel Funeriu, Sebastian Bodu, Iosif Matula si Alexandru Nazare. Candidaturile vor fi analizate de o comisie formata din Emil Boc, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Florin Popescu, Valeriu Stoica, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Monica Ridzi, Mircea Toader, Mircea Hava.

Ionuţ Negoiţă: Copos mă foloseşte pe post de sperietoare pentru Taher!

Omul de afaceri Ionuţ Negoiţă ar putea renunţa la preluarea clubului bucureştean Rapid
, după ce s-a arătat dezamăgit de modul în care George Copos îl tratează în negocierile care au loc. Mai mult, Negoiţă, dinamovist convins, crede că intenţiile lui Copos nu sunt serioase, vrând doar să îl sperie pe Fathi Taher, celălat candidat pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni la Rapid.

"Nu este o simplă impresie. Chiar sunt convins că domnul Copos mă foloseşte pe post de sperietoare pentru Taher! Am avut câteva discuţii concrete privind preluarea pachetului majoritar de acţiuni la Rapid. Din partea mea a fost o discuţie serioasă. După aceste întâlniri m-am trezit că nu mă mai caută George Copos, ci Grigore Sichitiu. I-am cerut măcar să vină cu un act semnat de Copos ca să ştiu dacă pot discuta cu el modul de eşalonare a tranşelor pe care le am de plătit", a declarat Ionuţ Negoiţă pentru sportfm.

Handbal: Oţelul Galaţi va întâlni pe Larvik HC în sferturile de finală ale Cupei Cupelor

Formaţia feminină Oţelul Galaţi va disputa sferturile de finală ale Cupei Cupelor cu gruparea norvegiană Larvik HC, conform tragerii la sorţi ce a avut loc astăzi la Viena.

Oţelul Galaţi va disputa primul
meci în deplasare pe 14/15 martie, în timp
ce returul va avea loc la o săptămână în România.

"Este cea mai rea tragere posibilă. Mi-aş fi dorit echipa din Spania, am fost ghinioniste. Nu plecăm învinse din start, ne vom juca şansa, dar va fi greu. La Galaţi vor avea mult de furcă în meciul cu noi", a declarat antrenoarea Oţelului, Gabriela Artene.

Gălăţencele s-au calificat în sferturile de finală după ce au trecut gruparea maghiară DVSC Aqaticum, scor general 58-58, dar au avut mai multe goluri marcate în deplasare.

Larvik HC s-a impus în faţa VS KIF Vejen, scor general 51-43.

Programul şi arbitrii partidelor de miercuri din "16"-imile Cupei UEFA

Miercuri se dispută primele partide din prima
manşă a "16"-imilor Cupei UEFA. Partida dintre Sampdoria şi Metalist va fi condusă de o brigadă română, care-l va avea la centru pe Cristian Balaj, ajutat la tuşe de Zoltan Szekely şi Sebastian Gheorghe.
Programul
şi arbitrii partidelor de miercuri din "16"-imile Cupei UEFA:

Dinamo Kiev-Valencia
Arbitri: Serge Gumienny - Walter Vromans, Michael Keyen (Belgia)

Zenit-VfB Stuttgart
Arbitri: Bjorn Kuipers - Sander Van Roekel, J.F. Hans Olde Olthof (Olanda)

Olympiakos-Saint Etienne
Arbitri: Lucilio Cardoso Cortez Batista - Joao Ferreira, Venancio Manuel Raposo Batista Tome (Portugalia)

Aston Villa-ŢSKA Moscova
Arbitri: Peter Rasmunssen - Henrik Sonderby, Torben Jensen (Danemarca)

Werder Bremen-AC Milan
Arbitri: Michael Leslie Dean - David Richardson, Jeremy Simpson (Anglia)

Sampdoria-Metalist
Arbitri: Cristian Balaj - Zoltan Szekely, Sebastian Gheorghe (România). Rezervă: Augustus Constantin.

NEC-Hamburg
Arbitri: Darko Ceferin - Bojan Ul, Andrej Kokolj (Slovenia)

PSG-Wolfsburg
Arbitri: Svein Oddvar Moen - Odd-Jarle Larsen, Frank Andas (Norvegia)

Bordeaux-Galatasaray
Arbitri: Claudio Circhetta - Matthias Arnet, Manuel Navarro (Elveţia)

Aalborg-Deportivo
Arbitri: Nikolai Ivanov - Nikolai Golubev, Viaceslav Semenov (Rusia)

Braga-Standard
Arbitri: Costas Kapitanis - Andreas Xanthou, Michalis Sotiriou (Cipru)

Celelalte meciuri din "16"-imi vor avea loc joi, urmând ca returul partidelor să se dispute la 26 februarie.

Formula 1: Renault, ultima echipă afectată de criză, după retragerea sponsorului ING, din 2010

enault a devenit ultima echipă din Formula Unu care este afectată de criza financiară de la nivel mondial, după ce principalul sponsor, ING, şi-a retras sprijinul începând cu sezonul 2010. Compania olandeză de servicii
financiare a decis să pună capăt implicării sale în F1, cu intenţia de a-şi reduce din costuri. ING anunţase luna trecută că va fi nevoită să renunţe la 7.000 de angajaţi la nivel global pentru a economisi aproape 1 miliard de lire sterline, informează BBC.


"ING a fost un partener excelent. Am fost conştienţi însă că climatul financiar
de la nivel mondial va afecta serios şi lumea sportului", a declarat şeful de la Renault, Flavio Briatore.

"În conformitate cu programul
de reducere a costurilor anunţat recent, ING confirmă faptul că nu-şi va reînvoi contractul de trei ani (2007-2009) cu echipa Renault şi că se va retrage din F1 la finalul sezonului 2009", se poate citi într-un comunicat pe site-ul oficial al companiei
olandeze.

Luna trecută, BMW Sauber a pierdut şi ea unul dintre sponsorii principali, după ce "Credit
Suisse" a decis să nu-şi prelungească contractul.

Cea mai mare victimă din F1 a crizei financiare mondiale rămâne însă echipa japoneză Honda, care s-a retras la finalul anului trecut. Încă nu s-a găsit niciun sponsor pentru team-ul japonez, o echipă care a cheltuit de obicei în jur de 300 de milioane de lire sterline pe sezon, cu doar o lună înaintea debutului noii ediţii a F1, pe 29 martie, la G.P.-ul Australiei.

Venus Williams a demolat-o pe Pavliucencova: 6-0, 6-1, la turneul din Dubai

ucătoarea de tenis Venus Williams a început în forţă turneul din Dubai, unde a învins-o în runda secundă pe rusoaica Anastasia Pavliucencova cu scorul de 6-0, 6-1. Nici Vera Zvonareva nu s-a chinuit prea mult, ea trecând de Vera Duşevina cu 6-0, 6-3, în timp
ce şocul zilei a fost oferit de franţuzoaica Virginie Razzano, care a eliminat-o pe Dinara Safina, favorita numărul doi a turneului, scor 6-4, 6-2.

Tot la simplu, românca Monica Niculescu a fost învinsă de Jelena Jankovic (Serbia), cap de serie numărul 3, scor 6-3, 6-2. Astfel, Niculescu a părăsit competiţia cu un cec în valoare de 10.275 de dolari
şi 60 de puncte WTA.

Românca a debutat însă cu dreptul la dublu, unde face pereche cu rusoiaca Elena Vesnina. Cele două s-au impus în faţa cuplului slovac Zuzana Kucova/Lenka Tvaroskova, scor 6-1, 6-2. Pentru victoria lor, Niculescu şi Vesnina şi-au asigurat
un cec în valoare de 6.250 de dolari şi 110 puncte WTA. În turul doi, cele două vor întâlni perechea învingătoare în meciul Camille Pin (Franţa)/Selima Sfar (Tunisia)-Alisa Kleybanova (Rusia)/Ekaterina Makarova (Rusia).

Gallovits ajunge fara probleme in optimi

dina Gallovits s-a calificat fara probleme in optimile de finala ale turneului de la Bogota (Columbia) dotat cu premii totale in valoare de 220,000 de dolari
.

Doar de o ora si 18 minute a avut nevoie Edina Gallovits (24 de ani, locul 67 WTA) pentru a o invinge, cu un dublu 6-2, pe cehoaica Barbora Zahlavova Strycova, numarul 68 mondial, in primul tur al turneului de la Bogota. Romanca a jucat si anul trecut in capitala Columbiei, oprindu-se in optimile de finala.

Cu un procentaj de 75% la primul
serviciu si cu toate mingile castigate pe a doua serva, timisoreanca nu i-a lasat prea multe sanse adversarei sale in primul set, careia i-a facut doua break-uri, in game-urile patru si opt.

Zahlavova Strycova a reusit sa castige pe serviciul Edinei in jocul al treilea al mansei secunde, la scorul de 1-1, insa a urmat o serie de cinci game-uri castigate la rand de reprezentanta tarii noastre, care a pus capat partidei.

Gallovits va juca in optimile de finala contra invingatoarei din partida Klara Zakopalova (Cehia) - Romina Oprandi (Italia). Acest meci a fost intrerupt din cauza ploii in tie-break-ul setului decisiv.

La turneul de la Bogota participa si Raluca Olaru (19 ani, numarul 127 WTA), care o va intalni in mansa inaugurala pe Lourdes Dominguez Lino, din Spania, a opta favorita a concursului si a 80-a jucatoare a lumii. O singura data s-au intalnit cele doua, in 2007, la Guangzhou, castig de cauza avand romanca, scor 6-2^6-4.

Rapidul nimănui! Constantin Toma şi Dragoş Nedelcu au plecat de la Rapid, nemulţumiţi de Copos

aosul este din ce mai mare la Rapid, după ce Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului şi-au prezentat demisiile după ce au criticat dur stilul de a face afaceri al lui Geroge Copos. Plecările celor doi sunt doar ultimele dintr-un şir interminabil. Acestea nu sunt singurele motive de îngrijorare de la clubul feroviar, după ce şi Clubul Sportiv Rapid a cerut socoteală secţiei de fotbal pentru neplata chiriei
pentru stadion de multe luni, suma datorată ajungând la 20.000 de euro
.

Clubul giuleştean mai primeşte o lovitură puternică, prin plecarea preşedintelui şi vicepreşedintelui CA. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât acţionariul Geroge Copos declară că nu se mai implică în nici un fel la club începând cu februarie, iar Fathi Taher a arătat deja lipsa de interes pe care o nutreşte pentru clubul vişiniu.

"Comportamentul domnului Copos nu are nici o legătură cu etica din business
. Dânsul pozează în victimă şi în om de afaceri lovit de criză, dar, de fapt, tot timpul
joacă ping-pong cu Rapidul. Auditul pe care se laudă că l-a făcut este realizat de doi oameni de la Ana Group şi prin el încearcă să îl scoată vinovat pe domnul Toma, care a ajutat foarte mult clubul în uiltimele luni. Îi recomand domnului Copos să îşi aducă cei doi auditori şi să-i pună în locul nostru în Consiliul de Administraţie", a explicat Dragoş Nedelcu, potrivit prosport.ro.

FC Rapid nu îşi plăteşte chiria pentru Stadionul Giuleşti

Cum un rău nu vine niciodată singur, Mihai Zaharia, preşedintele CS Rapid, a lansat un atac virulent la adresa conducerii clubului de fotbal, care nu şi-a plătit chiria pentru folosirea stadionului în condiţiile în care aceasta nu este decât de 1.750 de euro pe lună. Chiar şi astfel, giuleştenii au acumulat o datorie de 20.000 de euro pentru folosirea arenei de sub Podul Grant, pe care o ignoră infiderent de numărul de cereri scrise le face Zaharia pentru a rezolva problema.

"FC Rapid are o întârziere de plată la chirie şi la utilităţi de câteva luni. Hai, o luna, doua, dar chiar asa, şapte? Nu pot sa stau eu, club bugetar, să ţin în cârcă un club privat. Nu e normal. Datoria e în jur de 20.000 de euro. Păi FC Rapid primeşte 2,5 milioane de euro pe an din drepturile de televizare, jucând pe Giulesti, şi să nu plătească 20.000? Să mă lase în ofsaid, aşa? Eu sunt într-o situaţie disperată. Normal că si cei de deasupra mea de la minister gândesc despre mine ori că sunt tâmpit, şi mă dau afară, ori că am ceva legături prin spate cu ăştia de la clubul de fotbal. O să discut cu preşedintele Constantin Toma pentru că vreau să rezolve această situaţie", a declarat preşedintele clubului sportiv, Mihai Zaharia, înainte de a afla despre demisia oficialului FC Rapid Constantin Toma.

"Eu le-am facut o chirie dintr-asta, de rapidist, de 1.750 de euro pe lună, când ceilalţi pe la Steaua sau Progresul dau nu ştiu cât. Am înteles că Progresul are chirie de 40.000 pe luna. Păi, e o diferenţă, nu? Iar utilităţile sunt utilităţi. Ca la restaurant, te pui la masă, plăteşti. Eu le-am dat peste 20 de adrese, de mesaje, să plătească, să fie la zero, dar nimic. Eu le doresc să ia Cupa şi campionatul, tot ce vor ei, dar să plătească şi datoriile astea mici. Le plătesc pe alea mari, dar astea mai mici ce fac cu ele? Ce înseamnă 20.000 pentru un club de fotbal? Nimic!", s-a lamentat oficialul CS Rapid conform sportro.

Acesta a mai adăugat că înţelegerea privind închirierea stadionului s-a făcut cu fostul director general al secţiei de fotbal, Constantin Zotta, iar că acum urmează să se adreseze Consiliului de Administraţie, în condiţiile în care George Copos s-a spălat, încă o dată
, pe mâini.

"Am avut o discuţie cu domnul Copos şi am înţeles de la dânsul că nu este implicat în chestiunea aceasta cu datoria privind chiria stadionului în nici un fel. Dânsul mi-a spus că nu mai este la FC Rapid şi îl înţeleg. Eu am făcut contractul cu domnul Zotta. Nici dânsul nu mai este, aşa că vreau ca domnul Toma, care este preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, să rezolve acest diferend şi clubul de fotbal să fie la zi cu plata utilităţilor şi chiriei. Nu am dat în judecată clubul, cum să fac aşa ceva? Eu sunt rapidist. Mai bine îmi dau demsia decât să dau în judecată Rapidul. Eu nu pot sa fac rău Rapidului. Eu am păstorit şi echipa de fotbal, eu am transformat-o în UFC atunci când s-a desprins de CS", a încheiat Zaharia, potrivit sursei citate.

Hutupan ar da oricând Liga Campionilor pentru un copil

ortarul titular al campioanei Oltchim Râmnicu Vâlcea si al nationalei României, Luminita Hutupan-Dinu, este gata in orice moment sa renunte la sportul de performanta daca va ramane insarcinata. Aceasta a declarat, cu evident regret, ca zvonurile despre o eventuala sarcina în luna a treia sunt neadevarate. „Astept si eu sa se întâmple minunea. Sunt în «probe» cum se spune, dar din pacate nu este adevarat. Nici macar în trei saptamâni nu sunt însarcinata, darmite în trei luni. Pai, as mai sta în poarta, sa primesc o minge în burta si sa risc totul?“, a spus portarul de la Oltchim. Handbalista care va împlini 38 de ani în 6 noiembrie a vorbit si despre ceea ce ar face daca s-ar întâmpla sa ramâna însarcinata. „În secunda doi m-as duce la Oltchim si as întrerupe contractul. Am o clauza în acest sens, toata lumea stie cât de mult îmi doresc sa se întâmple acest lucru. As fi putut renunta, dar am vorbit o treaba cu domnul Roibu si nu vreau sa îmi calc cuvântul. Asta nu înseamna ca nu ma deranjeaza diverse povesti aparute, ca nu apar cum trebuie sau ca nu pun osul la fel ca pâna acum. Nu stiu de unde au aparut zvonurile ca as fi însarcinata, pentru ca nu am vorbit cu nimeni si nu este adevarat. Dar pot spune, cu mâna pe inima
, ca, daca s-ar întâmpla, nu ar mai conta
nimic. Nu se compara cele trei trofee de Liga Campionilor câstigate, cu bucuria de a avea un copil
. Îmi doresc sa câstig Liga Campionilor cu Oltchim, e altceva, dar nu înseamna ca, daca as avea bucuria de a ramâne însarcinata, nu as renunta imediat la performanta“, a explicat Luminita Hutupan-Dinu, aleasa cel mai bun portar al României de mai multe ori.

Ediţia 2011 a CE "under 19" se disputa la Bucureşti, spune Ionuţ Lupescu

omânia a obţinut organizarea unui nou eveniment fotbalistic de anvergură europeană. Directorul General a FRF, Ionuţ Lupescu, a declarat marţi că ediţia din 2011 a Campionatului European "under 19" se va juca pe viitorul stadion "Naţional" din Capitală, care va fi terminat în 2010. În prealabil, FRF câştigase dreptul de a găzdui pe acelaşi stadion finala UEFA Europa League din sezonul 2011-2012.

"Vom organiza, în 2011, Campionatul European under 19. Stadionul va fi gata în 2010. Am adus încă o competiţie aici şi eu cred că este foarte bine, pentru că înseamnă că cei de afară ne apreciază pentru munca
pe care o facem", a declarat directorul general al federaţiei, potrivit sport.ro.

Oficialul federal a ţinut să menţioneze că România va mai găzdui finala competiţiei menţionate mai sus în 2011-2012, datorită unei decizii luate de Comitetul Executiv al UEFA pe 29 ianuarie la Nyon.

România nu a mai organizat, potrivit Mediafax, o competiţie internaţională importantă din 1998, an în care s-a disputat la Bucureşti turneul final al Campionatului European de tineret.

FC Barcelona şi Valencia suferă din cauza crizei financiare. "Liliecii" l-ar putea vinde pe Villa

Criza economică mondială nu ştie să facă discriminări. Granzii spanioli FC Barcelona şi FC Valencia au probleme de ordin financiar
, de care vor fi nevoite să se întrebuinţeze serios pentru a trece. Succesul echipei ajută mult formaţia "blaugrana", care are doar unele probleme de lichidităţi. "Liliecii", însă, au motive serioase de îngrijorare, fiind îngropaţi în datorii în condiţiile în care nici echipa nu reuşeşte performanţe notabile.

Presa din Spania notează că FC Barcelona nu se confruntă cu probleme insurmontabile, făcându-se totuşi simţită o anumită lipsă de bani lichizi. Liderul detaşat din Primera Division ar putea contracta un împrumut de aproximativ 30 de milioane de euro. Echipei catalane nu i-ar fi foarte greu să achite apoi suma datorat, aceasta urmând să aibă un venit estimat la 380 de milioane de euro
care îi oferă o anumită siguranţă, potrivit Mediafax. Salvarea pe termen scurt pentru FC Barcelona va veni de la TV3, canal de televiziune din Catalunia, care va da clubului de fotbal aproximativ 30 de milioane de euro. Nu se cunoaşte, însă, cu exactitate, data în care respectivele fonduri vor intra în conturile
grupării antrenate de Pep Guardiola.

Situaţia FC Valencia este, însă, mult mai sumbră. Problemele "liliecilor" par fără scăpare, în condiţiile în care jucătorii echipei din paradisul de pe coasta Mediteranei nu au mai primit un salariu de câteva luni. TV Espania precizează că formaţia Valencia are datorii de aproximativ 16 milioane de euro, situaţie în care nici jucătorii nu au mai dat randamentul aşteptat. Situaţia pare fără scăpare, jucătorii fiind nemulţumiţi de plata salariilor şi jucând fără motivaţie, în timp
ce conducerea nu are lichidităţi pentru a plăti salariile şi este nemulţumită de randamentul fotbaliştilor. Echipa a pierdut, potrivit sursei citate, trei din ultimele patru partide din La Liga.

Conducerea clubului nu are încă o soluţie pe care să o comunice jucătorilor nemulţumiţi, vicepreşedintele clubului, Fernando Gomez, spunându-le luni jucătorilor că nu ştie când va începe plata salariilor restante. Singura soluţie pe care par să o aibă "liliecii" este vânzarea de jucători, David Villa fiind cea mai sigură reţetă de revenire financiară pentru Valencia. Preţul jucătorului se învârte în jurul sumei de 40 de milioane de euro, care ar reprezenta un balon de oxigen vital supravieţuirii echipei în prim-planul fotbalului spaniol, aşa cum ne-a obişnuit.

miercuri, 29 iulie 2009

Curtea de Apel Cluj judecă dosarul "Valiza"

n nou termen în judecarea Dosarului "Valiza", în care patronul clubului Steaua, Gigi Becali, este judecat pentru dare de mită şi fals în înscrisuri, sub semnătură privată, are loc, miercuri, la Curtea de Apel Cluj. Procurorii anticorupţie i-au trimis pe 18 decembrie 2008, în judecată, în dosarul
"Valiza", pe Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Admnistraţie al FC Steaua, şi pe Victor Piţurcă, antrenorul echipei naţionale de fotbal.

Gigi Becali este acuzat de două infracţiuni de dare de mită. Una dintre ele se referă la meciul Rapid
- Gloria, Bistriţa din 12 mai 2006. Atunci finanţatorul echipei Steaua Bucureşti ar fi promis fiecărui jucător bistriţean sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro
pentru ca aceştia să obţină un rezultat favorabil în meciul cu giuleştenii.

A doua faptă de care e acuzat Gigi Becali a avut loc în luna mai, anul trecut. DNA a convocat la audieri la Cluj Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro. Banii proveneau de la Gigi Becali şi se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj, dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un scor egal în meciul cu echipa clujeană CFR. Un rezultat care ar fi adus titlul naţional în Ghencea.

Printre persoanele audiate atunci de DNA Cluj s-au aflat jucătorul Gigel Coman, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte dar şi două dintre gărzile de corp ale lui Becali.

Finaţatorul Stelei a încercat să se disculpe şi a prezentat un act de vânzare cumpărare încheiat pentru un teren
din Cluj, datat 15 aprilie. Printre martori s-a numărat şi selecţionerul Victor Piţurcă. Becali a dorit, astfel, să arate că banii confiscaţi de DNA nu erau destinaţi fotbaliştilor de la Universitatea Cluj.

În decembrie anul trecut, Gigi Becali, a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie, în dosarul "Valiza". Finanţatorul Stelei este acuzat de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimise în judecată alte 5 persoane printre care selecţionerul Victor Piţurcă, acuzat de favorizarea infractorului, şi Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită.

Permisele auto obţinute fraudulos vor fi retrase prin ordonanţă de urgenţă

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, ca permisele auto în cazul cărora există sesizări în instanţe, cu indicii temeinice, că ar fi fost obţinute prin acte de corupţie, să fie retrase. Măsura urmează să fie aplicată şi pentru cele 3.500 de permise obţinute fraudulos la Piteşti.

Ministrul Internelor, Dan Nica, a anunţat, duminică, faptul că începând din 20 februarie vor fi puse în aplicare procedurile de anulare a celor 3.500 de permise obţinute în mod fraudulos la Piteşti.

Sute de medici români, căutaţi să lucreze pe salarii mari, în Europa de Vest

irmele de recrutare din Franţa, Germania şi Marea Britanie trimit, anual, sute de oferte de muncă atractive pentru medicii de familie
şi pentru cei specializaţi în terapie intensivă şi psihiatrie din România, au precizat reprezentanţii medicilor de familie.

"Am primit multe email-uri din ţările europene cu oferte de posturi plătite cu mii de euro
pe lună. Într-una dintre acestea, de pildă, se menţiona salariul de 5.000 de euro pe lună pentru un medic de familie care să lucreze în Franţa", a spus preşedintele Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie, doctor Rodica Tănăsescu. Aceasta a precizat că ofertele sunt trimise de firmele de recrutare către asociaţii şi patronate, dar şi către Colegiul Medicilor din România (CMR).

"În luna aprilie, va fi un târg de joburi pentru medici, organizat de firme
de recrutare din Franţa. Este o posibilitate în special pentru medicii tineri, care pot să înceapă o carieră plătită la nivelul la care merită. Autorităţile din România trebuie să găsească soluţii pentru a-i determina pe medicii români să rămână în ţară, pentru că ofertele
străine devin din ce în ce mai atractive", a mai spus Tănăsescu.

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2007, Ministerul Sănătăţii eliberează, la cerere, un certificat pentru recunoaşterea în ţările europene a diplomei de medic, asistentă sau moaşă obţinută în România, după o verificare prealabilă a dosarelor solicitantului. În afara acestui act, cei care vor să lucreze în străinătate au nevoie de un certificat de probitate morală, eliberate de CMR, care să ateste faptul că solicitantul nu a avut nicio sancţiune în perioada exercitării profesiei.

Anul trecut, peste 1.200 de medici
au solicitat de la CMR certificate de probitate, pentru a putea lucra în străinătate.

Potrivit datelor CMR, în martie 2008, în aproape un sfert dintre judeţele ţării nu erau acoperite o treime dintre specialităţile medicale. În acest context, peste 50% dintre medicii cu drept de liberă practică din România ar vrea să muncească în străinănate, conform datelor furnizate de CMR.

Instanta a decis: Vom avea pasapoarte cu Cip Biometric

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti
au respins, miercuri, cererea mai multor ONG-uri pentru suspendarea ordonantei privind introducerea pasapoartelor biometrice, anunta ProTv. Coalitia Impotriva Statului Politienesc, prin reprezentantii sai, Asociatia
Adevar si Dreptate, Asociatia Civic Media si Cabinetul de Avocatura Mihai Rapcea au sustinut, in urma cu o saptamana, in fata judecatorilor, ca ordonanta privind introducerea pasapoartelor biometrice incalca drepturi din Constitutia Romaniei, precum cel la viata privata si dreptul la religie.
In urma cu doua saptamani, sute de persoane s-au adunat pe Dealul Mitropoliei, pentru a-si sustine cauza si pentru a impiedica aparitia acestor pasapoarte. Oamenii sunt convinsi de faptul ca o data cu aparitia noilor acte o sa vina si Apocalipsa, iar numerele din instrumentul de bara contin semnul diavolului. Totul a inceput dupa ce staretul manastirii Petru Voda din Neamt sustinea pe Internet
ca aceste pasapoarte fac parte dintr-un plan diabolic.

După 20 de ani: Cum au colonizat moldovenii Braşovul

lumele cu moldoveni, olteni şi ardeleni au înflorit în perioada comunistă. Mişcările masive de populaţie din „epoca de aur” au dus
la înmulţirea şi generalizarea stereotipurilor regionale.

În anii comunismului s-a migrat masiv, asta se ştie. Obsesia regimului de accelerare a dezvoltării industriale a atras după sine dislocarea unei mari părţi a forţei de muncă spre centrele industriale nou-înfiinţate.

Au apărut „colonii”, tabere de muncă, au fost construite cartiere de locuinţe pentru nou-veniţi, plasate, de regulă, la periferie şi blamate de populaţia autohtonă. Adăugăm pe lângă mobilitatea antrenată de industrializare şi fuga de colectivizare, dar şi migraţia controlată (deportarea bănăţenilor în Bărăgan, de pildă).

Stereotipurile regionale s-au înmulţit

Antrenând mari mişcări de populaţie, comunismul a pus oameni din zone diferite faţă-n faţă.

Le-a dat prilejul să se observe, să se compare şi să comunice diferenţele. Să întărească stereotipuri deja existente, să creeze unele noi şi să le pună în circulaţie prin intermediul bancurilor. În perioada comunistă, aşadar, stereotipurile regionale (cu privire la olteni, moldoveni, ardeleni, bănăţeni) şi bancurile conţinând astfel de stereotipuri au crescut ca număr şi s-au generalizat.

Circulau ele şi până atunci, dar comunismul este cel care a oferit „contexte ideale pentru comunicarea diferenţelor şi proliferarea umorului etnic şi regional”, aşa cum precizează sociologul Puiu Lăţea. „Apogeul comunicării sociale a acestor diferenţe este, într-adevăr, perioada comunistă, caracterizată de industrializarea rapidă, generalizarea şi obligativitatea unor forme de învăţământ, mobilitatea socială şi geografică accelerată – într-un cuvânt, modernizare rapidă şi, de multe ori, forţată”.

Braşovul a devenit „Iaşov“

Procesul de industrializare a Braşovului a făcut, de pildă, ca importante valuri de populaţie moldovenească să ajungă, pe parcursul „epocii de aur”, să lucreze în întreprinderile braşovene. Chiar în primii ani ai comunismului, Întreprinderea Aeronautică Regală (IAR) se transformă, din fabrică de avioane, într-una de tractoare, se înfiinţează Uzina Metrom, „Astra” devine, după naţionalizare, „Steagul Roşu”, toate reprezentând obiective strategice în cadrul planului de industrializare forţată a ţării.

Apar cartiere noi de locuinţe, se creează locuri de muncă pentru femei în industria uşoară, iar populaţia Braşovului creşte necontenit. Nou-veniţii sunt priviţi cu suspiciune, iar asimilarea se lasă aşteptată. Moldovenii sunt în orice situaţie luaţi peste picior, încep să circule şi cântecele despre ei – „A început de ieri să cadă/Câte-un moldovean pe stradă” – iar unei rampe de depozitare
a deşeurilor din oraş i se spune în râs „Tâmpa moldovenilor”, în opoziţie cu Tâmpa braşovenilor. În scurtă vreme, Braşovul devine „Iaşov”.

Directorul unei şcoli din judeţul Constnţa a bătut o elevă de 12 ani cu o nuia

elevă de 12 ani din comuna constănţeană Săcele a fost bătută, săptămâna trecută, de directorul şcolii generale din localitate, necesitând între şapte şi zece zile de îngrijiri medicale.

Evenimentul s-a întâmplat joia trecută, când fetiţa, în clasa
a VI-a, a fost chemată de directorul şcolii în cabinetul de fizică şi bătută cu un băţ peste braţe pe motiv că i-ar fi pus profesoarei de istorie hârtii în gluga de la haină.

Copilul
a fost dus
de părinţi la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, medicii eliberându-i un certificat potrivit căruia fetiţa are nevoie de şapte-zece zile de îngrijiri medicale. De asemenea, minora a fost supusă şi unei expertize medico-legale, părinţii intenţionând ca pe baza certificatului obţinut de la legişti să facă plângere penală împotriva directorului şcolii. În prealabil, mama elevei a depus şi o sesizare la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Directorul şcolii, Gavrilă Remescu, recunoaşte că a bătut-o pe fetiţă, însă se scuză că a vrut să îi dea peste picioare şi din greşeală a lovit-o peste braţe. "Din greşeală am lovit-o. Am vrut să îi dau la picioruşe, dar ea a pus cotul şi am lovit-o la cot. E o greşeală a mea pe care o regret. Eram după zece ore de şcoală şi în pauză să vină şi să mi se spună că a pus unui cadru didactic în glugă hârtii... Vă daţi seama că sare puţin adrenalina. Am lovit-o numai pe ea, nu şi pe ceilalţi. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine atunci", a declarat directorul Gavrilă Remescu.

Conducerea Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a confirmat incidentul, menţionând că în prezent este în desfăşurare o anchetă la Săcele.

Un bucureştean, în comă, după ce a băut bere dintr-o cutie cumpărată din Bârlad

Câteva înghiţituri de bere l-au băgat pe un bucureştean în comă. Aflat în vizită la rudele din Bârlad, acesta a cumpărat o bere de la un chioşc, iar după ce a băut o cantitate foarte mică din băutură, i s-a făcut rău, anunţă Mediafax.

Poliţia a pornit deja o anchetă pentru a stabili ce substanţă se afla în berea cu care s-a intoxicat bărbatul.

Medicii Spitalului de Urgenţă Bârlad l-au diagnisticat pe bărbatul în vârstă de 36 de ani cu intoxicaţie involuntară cu substanţă necunoscută.

Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, a declarat: "Nu putem spune care este substanţa cu care s-a intoxicat pacientul. Există suspiciune cu privire la o substanţă organo-fosforată folosită la erbicidarea cerealelor, care ar fi putut exista în berea pe care a consumat-o. Din spusele soţiei, bărbatul a intrat în criză de pierdere a cunoştinţei la zece minute după ce a consumat berea".

După câteva ore ore de terapie intensivă, doctorii au reuşit să-l stabilizeze pe bărbat. Pacientul şi-a recăpătat cunoştinţa şi poate respira fără ajutorul aparatelor.

Poliţiştii din Bârlad au început să cerceteze acest caz. Ei au prelevat deja probe din berea rămasă în cutie
. Acestea urmează să fie trimise la un laborator de specialitate.

Berea avea o culoare roşiatică şi se presupune că era amestecată cu altă substanţă.

Scandalul tezelor unice. Profesorii din comisiile de evaluare reclama ca sunt nedreptatiti

n ordin al ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, stabileste veniturile ce vor reveni membrilor comisiilor de la tezele cu subiect unic.

Cadrele didactice care au facut parte din comisiile pentru organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic se plang pe forumul Ministerului Educatiei ca au fost nedreptatiti la plata indemnizatiilor, comparativ cu venitul obtinut de catre informaticieni. O profesoara de la o scoala generala din Bucuresti
demonstra in detaliu cate ore suplimentare neplatite a trebuit sa faca ca secretar de comisie cu trecerea exacta a notelor in cataloage, cu socoteala mediilor generale si verificarea ulterioara a acestora si, mai cu seama, cu dictarea tuturor datelor, pentru mai multa siguranta, informaticianului de la calculator. In sprijinul celor afirmate, profesorul in cauza argumenta ca un membru de comisie, din centrele de evaluare si din comisiile de contestatii, a fost platit cu 60 de lei
, in vreme ce unui informatician i-a revenit 1,3 lei de candidat. Daca la centrul respectiv de evaluare au fost arondate trei scoli, fiecare cu cate doua clase pe serie, asta insemnand 12 clase (sase de a VII-a si sase de a VIII-a) cu o medie de 30 de elevi intr-o clasa
, la o socoteala simpla reiese ca, la un total de 360 de elevi, un informatician a primit 468 de lei. “Aceasta situatie nu este generala. Probabil ca munca suplimentara a respectivei profesoare s-a intamplat la ea in comisie. Activitatea unui informatician este foarte importanta si raspunderea, pe masura. Inca o data, nu cred ca o situatie semnalata de acest fel se intampla peste tot in tara”, ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.

Cumulul veniturilor a ramas neschimbat
Pentru anul scolar 2008-2009, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a semnat un ordin prin care stabileste modul de plata a personalului didactic care va face parte din comisiile pentru organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a si a VIII-a. Cuantumurile stabilite sunt aceleasi ca anul trecut. Astfel, personalul didactic care face parte din comisiile din unitatile de invatamant cu cel putin trei clase (an de studiu) va fi platit dupa cum urmeaza: membri – 80 lei de persoana; asistenti – 40 lei de persoana. In unitatile de invatamant cu 1-2 clase, comisia va fi constituita dintr-un presedinte, un membru si asistenti, iar membrul va primi 60 de lei si asistentul 40 de lei, pentru fiecare asistenta. Membrii din comisiile din centrele de evaluare si contestatii vor primi 150 de lei de persoana - asistentii, 3,25 lei pe lucrare evaluata - profesorii evaluatori si 1,3 lei de candidat – informaticianul. Personalul didactic de conducere, indrumare si control
si directorii unitatilor de invatamant, degrevati total de norma didactica de predare, nu vor fi platiti pentru activitatile desfasurate in calitate
de presedinte sau membru al comisiilor pentru organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic. Alte cheltuieli, ocazionate de participarea personalului didactic la comisiile pentru organizarea tezelor cu subiect unic, vor fi suportate de unitatile de invatamant unde personalul didactic este salariat.

Până în 2020 depresia va deveni cea mai obişnuită boala în lumea civilizată

riza economică afectează nu doar buzunarele ci şi sănătatea oamenilor. Până în 2020 depresia va deveni cea mai obişnuită boala în lumea civilizată lovită de criza mondială. Cel puţin asta rezultă din datele unui raport elaborat de un europarlamentar din Grecia şi care va fi dezbătut astăzi de plenul Parlamentului European.

În contextul crizei economice, şomerii, emigranţii şi persoanele cu handicap sau cele care au suferit abuzuri sunt cele mai predispuse la depresie. Potrivit raportului, condiţiile de muncă joacă un rol important în sanătatea mintală a populaţiei. Drept urmare, lipsa de comunicare, zgomotul şi volumul de muncă mare alimentează stresul, contribuie la apariţia tulburărilor mintale şi determină lucrătorii să solicite pensionarea anticipată sau pensionarea pe caz de invaliditate.

Şomajul şi lipsa unei siguranţe financiare
sunt alţi doi factori care ne pot dezechilibra pe plan mental. Depresia este numită în raport "inamicul invizibil al Uniunii". Pe bună dreptate având în vedere că anual, 59.000 de oameni se sinucid din cauza depresiei, iar până în 2020 unu din patru oameni va suferi de o formă de tulburare psihică, potrivit raportului intrat în atenţia Parlamentului European.

Magazinul unui vrâncean, incendiat în Italia

Într-un oraș la 30 km de Roma, un proprietar
de magazin, originar din Focșani, a fost ținta unui atac din partea unei organizații extremiste.

Familia de focșăneni care deține un mic magazin în localitatea Aprilia trăiește un adevărat calvar după ce autori necunoscuți au aruncat cu sticle incendiare în incintă.

Chiar dacă s-au integrat în societate, vrâncenii din Aprilia spun că au de suferit din cauza mișcărilor extremiste ale unor italieni care-i consideră pe români "neam de violatori".

"Am ajuns ținta răzbunătorilor"

Dan Soare spune că a devenit din ce în ce mai să fii român în Italia. "Sâmbătă dimineață, în zori, autori necunoscuți au aruncat cu sticle Molotov în magazin, au spart vitrina și au incendiat. Noroc că au ajuns repede cei de la Poliție și nu s-a întins focul. Nu cred că îi vor găsi pe făptași. Până acum jumătate de an nu am avut probleme, dar cum face unul de-al nostru ceva, apare în ziare și la televizor. În aceeași seară, când mi-au incendiat magazinul, italienii au dat foc altor două mașini, dar nimeni nu a aflat din presă despre asta", ne-a precizat Dan Soare, care locuiește, de 16 ani, în Italia.

Vrânceanul și-a deschis alimentara de doi ani și spune că nu a mai avut probleme până acum. Acesta crede că atacul este o consecință directă a infracțiunilor comise de români în Italia, care au stârnit un val de ură împotriva românilor. "Noi ne-am înțeles bine cu toată lumea, dar acum am ajuns ținta răzbunărilor. Nu vom pleca, dăm înainte. Autoritățile noastre, din păcate, nu se interesează de noi", a mărturisit vrînceanul.

miercuri, 15 iulie 2009

Shell vrea sa cumpere Regal Petroleum cu 1,2 mld. dolari

Royal Dutch Shell Plc., cea mai importanta companie
petroliera din Europa, a lansat o oferta
de preluare in valoare de 1,2 miliarde dolari
a Regal Petroleum Plc., firma britanica de explorare a zacamintelor de petrol si gaze
naturale, cu operatiuni si in Romania, potrivit Bloomberg. Regal Petroleum a confirmat ca a primit oferte de la cateva companii “in legatura cu o posibila preluare sau vanzari
de active”

Firmele din industria lemnului, pasuite 90 de zile cu noile formulare

Ministerul Agriculturii si Dezvotarii Rurale (MADR) informeaza ca, odata cu intrarea în vigoare a HG nr. 996/2008, in contextul existentei unui numar foarte mare de operatori economici care activeaza in industria lemnului
, au existat dificultati legate de distribuirea în teritoriu a noilor formulare de avize de însotire a marfurilor. Ca urmare, nu s-au aplicat sanctiuni contraventionale operatorilor care nu s-au incadrat cu câteva zile în noile prevederi. „Schimbarea majora introdusa de HG nr. 996/2008 o constituie implementarea sistemului informational integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL) prin înregistrarea operatorilor economici în sistem, care precede acordul de utilizare a formularelor cu regim special pentru materiale lemnoase. Conform legislatiei, prima
raportare efectuata de operatorii economici va fi în data de 5 decembrie 2008, pentru a se asigura un interval de timp suficient pentru a permite eliminarea unor eventuale disfunctionalitati ale sistemului”, informeaza sursa citata. In acest context, MADR precizeaza ca nu a acuzat niciodata Compania
Nationala „Imprimeria Nationala” S.A. ca este vinovata de decalajul creat privind distribuirea acestor avize. „La data actuala, toate ocoalele silvice au implementat aplicatia SUMAL - ocol. La 1 octombrie a.c.,Guvernul României a adoptat o Hotarâre de completare a HG nr. 996/2008 care se refera la prelungirea pe o perioada de 90 de zile a valabilitatii formularelor prevazute de HG nr. 427/2004”, informeaza MADR.

Leul este sub presiune. Bancherii recomandă moderaţie în consum

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, consideră că sistemul bancar
românesc este expus unui risc de contaminare ca urmare a crizei de pe pieţele financiare internaţionale. Acesta a mai remarcat că deşi lichiditatea se află la un nivel adecvat pentru buna funcţionare a pieţelor, pot apărea fluctuaţii pronunţate ale cursului de schimb.

Vineri, înainte ca planul de stabilizare a economiei
americane să fie votat, leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro
. Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, a declarat pentru "Ziarul Financiar
" că BNR ar trebui să se concentreze pe urmărirea solidităţii sistemului bancar în ansamblu şi, numai dacă este nevoie, să intervină pentru a-l corecta.

În Europa, din ce în ce mai multe instituţii financiare intră în criză. Acesta este cazul băncii germane de credite ipotecare, Hypo Real Estate care nu a reuşit să obţină o finanţarea de 35 de miliarde de euro de care avea nevoie.

Leul pierde 7 bani până la nivelul minim al ultimilor trei ani şi zece luni, de 3,9410 lei/euro

Moneda naţională a pierdut aproape 7 bani (1,78%), până la minimul ultimilor trei ani şi 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinţă afişat de BNR, pe fondul aprecierii dolarului şi a sentimentului negativ faţă de zona euro, ce a dus la deprecierea monedelor emergente.

Moneda naţională nu a mai avut o cotaţie atât de joasă din 31 decembrie 2004, când banca centrală anunţa un curs de referinţă de 3,9663 lei/euro.

Vineri, BNR afişase un curs de referinţă 3,8720 lei/euro.

"Leul s-a depreciat destul de mult, pe o piaţă cu volume mari, pe fondul sentimentului negativ faţă de zona euro, care a primit semnale negative", a spus analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, pentru NewsIn.

Ea a adăugat că în piaţă se speculează pe o eventuală intervenţie a băncii centrale pentru a opri deprecierea monedei naţionale, "însă aprecierea a fost pe un interval destul de redus. Mai degrabă se poate vorbi de ordine de marcare a profitului".

Leul a deschis şedinţa valutară de luni la cotaţii apropiate celor de vineri seară, de 3,89 lei/euro, pentru ca apoi să se prăbuşească cu 9 bani, la cotaţii de peste 3,98 lei/euro. După o uşoară întărire, moneda naţională a oscilat în jurul nivelului de 3,9450 lei/euro, iar la ora 13:40, băncile cumpărau un euro
cu 3,9435 lei şi îl vindeau cu 3,9495 lei.

"Am putea vedea o depreciere puternică a leului într-o perioadă în care ne aşteptam la câştiguri. Dacă legea privind majorarea salariilor în învăţământ va fi aprobată şi vom vedea şi alte sindicate protestând, se va crea un sentiment de instabilitate, o percepţie negativă faţă de România ce va duce la o depreciere mai puternică", a adăugat Constantinescu.

În regiune, forintul şi zlotul polonez s-au depreciat, însă într-un ritm mai puţin alert. Astfel, forintul a pierdut teren
de la 246 la 249,18 forinţi/euro, în timp ce zlotul s-a depreciat de la 3,4150 la 3,4440 unităţi/euro.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat de BNR arată o depreciere cu peste 11 bani (4,09%) a leului, până la 2,9054 lei/dolar, de la 2,7912 lei/dolar, cât era vineri.

Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a apreciat constant, de la 1,3674 la 1,3542 dolari/euro. La 13:40, ora României, euro era cotat la 1,3599 dolari/euro.

"Se poate vorbi şi de o depreciere puternică a euro în faţa dolarului, care a dus la pierderi şi pentru monedele emergente", a mai spus Georgiana Constantinescu.

Banca
Naţională a României a afişat, în prima
parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,23% pe an, peste cel de 13,97% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a crescut până la 15,70% pe an, de la 15,06% pe an, cât era vineri.

Dobânzile overnight au continuat să urce, până la 14-15% pe an, nivel mult peste cel al dobânzii de politică monetară, de 10,25% pe an.

Banca centrală a atras, luni, 60 milioane lei (15,2 milioane euro) de la două banci
, sub formă de depozit cu scadenţa pe 13 octombrie, la o dobândă de 10,25% pe an, egală celei de politică monetară.

Acţiunile Unicredit au fost din nou suspendate la bursa din Milano, după o depreciere masivă

Titlurile grupului bancar
italian Unicredit au fost luni suspendate de la tranzacţionare la bursa din Milano, ca urmare a deprecierii excesive, la o zi după aprobarea unei majorări de capital de 6,6 miliarde euro.

La 12:15, ora României, acţiunile băncii pierduseră 8,86% faţă de cotaţia de referinţă, la 2,81 euro, după ce atinseseră un minim de 2,59 euro
.

Sunday Times: JP Morgan, responsabil de falimentul Lehman Brothers?

JPMorgan Chase ar fi provocat intenţíonat falimentul concurentului Lehman Brothers, după ce a "îngheţat" active în valoarea de 17 miliarde de dolari, aparţinând Lehman Brothers, informează Sunday Times. Informaţiile apar în dosarul
depus la un tribunal specializat în cazuri de faliemnt corporatist din New York. Aici se menţionează că JP Morgan a decis unilateral să blocheze 17 miliarde de dolari
în lichidităţi şi titluri ale Lehman Brothers, chiar în vinerea dinaintea falimentului băncii.

Dacă se va dovedi adevărat, coordonatele celui mai răsunător faliment din istoria bancară SUA se vor schimba. Lehman Brothers ar mai fi avut în cont
15 miliarde de dolari, blocate la data de 12 septembrie de către JPMorgan. Aceştia bani ar fi schimbat complet situaţia, în condiţiile în care Lehman Brothers a intrat în faliment din lipsă de lichidităţi. JP Morgan dezminte informaţiile şi califică acuzaţiile ca fiind "nefondate", anunţă Sunday Times.

Hypo Real Estate Holding nu mai primeşte ajutorul de 34 mld. euro!

Hypo Real Estate Holding AG, a doua mare institutie de credit a Germaniei specializata in finantari imobiliare, anunta ca a esuat in incercarea de a obtine un ajutor in valoare totala de peste 34 de miliarde de euro, dupa ce mai multi investitori privati s-au retras si au refuzat sa ia parte la planul de salvare a companiei.

Hypo Real Estate anunta ca va incerca sa se mentina pe piata, prin „metode alternative”, insa nu a precizat care sunt acestea sau din partea cui ar mai putea primi
un eventual ajutor. Compania a declarat printr-un comunicat oficial ca se afla „in plin proces de analiza a tuturor consecintelor ce decurg din esecul adoptarii planului de salvare”.

Grupul Hypo se numara printre primii mari jucatori de pe piata creditelor imobiliare din Germania care au cerut sprijin guvernamental, dupa ce a intrat in criza la mijlocul lunii septembrie, ca o consecinta asteptata a inghetarii acordarii de credite pe pietele internationale.

Planul initial, care primise acordul de principiu al Comisiei Europene, era de a injecta circa 27 de miliarde de euro
prin intermediul guvernului german cu conditia existentei unei „linii de lichiditati” asigurate de un consortiu format din mai multe institutii financiare
private. Din nefericire, consortiul, din care potrivit oficialilor de la Berlin faceau parte numai institutii germane, s-a retras.

Guvernul german a refuzat sa comenteze aceasta stire, precum si purtatorul de cuvant al „cainelui de paza” BaFin, ce supravegheaza institutiile de credit din Germania.



Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca guvernul pe care il conduce va lua toate masurile necesare pentru a tine pe linia de plutire banca aflata in pericol si nu va permite ca un eventual esec al oricarui alt grup sa perturbe cea mai puternica economie
din Europa.



Ministrul de Finante a initiat mai multe discutii astazi pentru a gasi solutii viabile, dupa ce colacul de salvare de peste 34 de miliarde de euro s-a dezumflat inainte de a-l ajuta pe „naufragiat”. La negocieri sunt asteptati sa participe Axel Weber, presedintele Bundesbank (Banca Centrala a Germaniei) si Josef Ackermann, director executiv al Deutsche Bank AG, numarul unu pe piata bancara din Germania.



Presa germana sustine ca o posibila explicatie pentru retragerea consortiului din planul de salvare o poate constitui si informatia potrivit careia pierderile Hypo cumulate pot ajunge la 50 de miliarde de euro pana la finele anului in curs.

Isarescu: Un val de majorari salariale de 50% va arunca tara intr-o spirala inflationista

NR este pregatita sa intervina pe piata valutara, daca situatia o va cere.

"Un val de majorari salariale de 50% ar arunca tara intr-o spirala inflationista. O tara care vrea sa aiba o inflatie cu o singura cifra nu isi poate permite cresteri salariale extrem de mari", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la finalul intalnirii de luni cu premierul Calin Popescu Tariceanu. ''O disciplina de fier in ceea ce priveste problema salariala trebuie respectata si in Romania, indiferent ca este vorba sau nu de an electoral'', a avertizat guvernatorul Bancii Nationale. Acesta a reafirmat faptul ca pozitia Bancii Centrale ramane neschimbata in ceea ce priveste politica salariala: ''O tara care vrea sa aiba o inflatie cu o singura cifra nu-si poate permite cresteri salariale extrem de mari''.
Isarescu a adaugat ca este absolut necesar ca orice crestere salariala sa fie insotita si de o crestere de productivitate.
Referindu-se la eventualele efecte ale crizei financiare
mondiale, guvernatorul BNR a subliniat ca "sistemul bancar
din Romania este stabil, este sigur." El a adaugat ca "bancile s-au convins acum ca e bine sa fie prudente".
Cat despre deprecierea monedei nationale, Isarescu a afirmat ca "nu exista motive de ingrijorare profunda. Totusi, cand ai inflatie mare sau tensiune politica, cum e cu aceste solicitari de majorari salariale, piata valutara din Romania este o piata vie
si reactioneaza". ''BNR este pregatita sa intervina punctual, in cazul in care va fi nevoie", a adaugat guvernatorul.
"Nu sunt impotriva majorarilor salariale - invatamantul este domeniul care a beneficiat in ultimii 4 ani de cresteri de cea mai mare rata de crestere - peste 93%, dar nu pot fi de acord ca Romania sa intre intr-o sarabanda fara sfarsit a majorarilor salariale fara niciun fel de suport economic, care ar duce tara intr-o fundatura", a declarat, la randul sau, premierul Tariceanu.

Haos pe bursele asiatice

ndicele Nikkei de la Bursa de la Tokyo a inregistrat o scadere de 4,25%, in prima
sesiune de dupa adoptarea planului Paulson, aceasta fiind expresia unei noi zile de haos pe piata bursiera asiatica, datorata crizei financiare
din Statele Unite si Europa.

Nici celelalte burse asiatice nu se simt foarte bine. Bursa din Hong Kong inregistrase la mijlocul sesiunii o scadere de 3,4%, Shanghai - 3,17%, Singapore -2,6% iar Seul -4,29%.

Se pare, asadar, ca vestea adoptarii planului Paulson nu a avut un efect foarte benefic asupra investitorilor de pe bursele asiatice.

"Adoptarea planului nu impiedica o eventuala recesiune in Statele Unite", explica analistii de la RBC Capital Markets.

BNR cere o disciplina de fier in politica salariala

O disciplina de fier in ceea ce priveste problema salariala trebuie respectata si in Romania, indiferent ca este vorba sau nu de an electoral, iar pozitia Bancii Centrale ramane neschimbata in ceea ce priveste politica salariala", a declarat luni Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"O tara care vrea sa aiba o inflatie cu o singura cifra nu-si poate permite cresteri salariale extrem de mari", a spus guvernatorul BNR, la sfarsitul consultarii pe care a avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul
Economiei
si Finantelor, Varujan Vosganian, pe tema cererilor interne de cresteri salariale in contextul mai larg al crizei financiare
mondiale.

Premierul Tariceanu a reiterat, cu aceasta ocazie, pozitia Guvernului, care respinge ca nesustenabila decizia Parlamentului de aprobare a unei majorari cu 50% a salariilor profesorilor, aratand ca o decizie in acest sens ar genera o crestere sustinuta a inflatiei.

"Doresc sa repet ca atat eu, in calitate
de prim-ministru, cat si PNL nu ne opunem unei majorari a salariilor in educatie sau in alte sectoare. Este insa o problema de responsabilitate de care cred ca am obligatia sa vorbesc foarte clar si raspicat. In nicio tara din lume, in nicio economie aceasta crestere nu este sustenabila si nu putem sa acceptam astfel de masuri care sunt numai cu caracter electoral si politicianist si populist care vor duce economia Romaniei catre o criza majora", a declarat in cursul aceleiasi zilei premierul Tariceanu, la finalul sedintei Biroului
Politic Central al partidului de guvernamant.

El a amintit ca, incepand cu data de 1 octombrie, salariile profesorilor au crescut cu 9% si a aratat ca o majorare mai accentuata ar fi generatoare de inflatie. Potrivit Agerpres, Secretariatul General al Guvernului a depus la Curtea Constitutionala contestatia la Legea privind majorarea salariilor profesorilor.

Astăzi intrăm în zodia creditelor reduse

stăzi, 6 octombrie, este ultima zi din perioada de 45 de zile în care băncile au trebuit să prezinte Băncii Naţionale normele de creditare adaptate la noul regulament BNR

Astăzi expiră perioada de 45 de zile pe care instituţiile de credit şi o parte a in­­­­sti­­­­­­­­tuţiilor financiare
ne­­­bancare din Ro­­­­­mâ­­­­­nia au avut-o la dispoziţie pentru a ela­­­­­­bora nor­­­­mele de creditare în con­­­­for­­­­­mi­­­­­tate cu noul regulament al Băncii Na­­­­­­­­­ţionale. Odată cu aprobarea acestor nor­­­­me, băncile vor da, practic, împru­­­­muturi mai mici persoanelor fizice care le solicită.

„Prima parte a regu­­­­la­­­­men­­­­­tu­­­­­lui, inclusiv prevederea care regle­­­­men­­­­­tează modalitatea de justificare a veni­­­­turilor, este aplicată încă din 22 august. Până luni, băncile vor prezenta şi adap­­­­­tările la cea de-a doua parte. Banca
Na­­­­ţio­­­­­­nală va analiza normele fiecărei bănci în parte şi va lua o decizie în cel mai scurt timp“, spune Adrian Vasilescu, con­­­­­­­­silierul guvernatorului BNR, Mugur Isă­­­­­­rescu.

Noul regulament, menit să spo­­­­rească gradul de siguranţă al cre­­­­­di­­­­­telor acordate în România, prevede, printre altele, că băncile şi IFN-urile de di­­­­­mensiuni mari (aflate în registrele speciale ale BNR) vor lua în consideraţie doar veniturile declarate de solicitant la Fisc plus
cel mult 20%.

De asemenea, şi această prevedere va fi aplicată efectiv după aprobarea nor­­­­­­­melor depuse la BNR. Băncile vor realiza teste de stres pe categorii de clienţi, tipuri de credite (ipotecare/de nevoi per­­­­­so­­­­­­nale), moneda de creditare sau pe­­­­rioa­­­­da de acordare.

Astfel, BNR obligă băn­­­­­cile ca la calculul creditului maxim să ia în considerare cel mult cea mai mare dobândă din statistica Băncii Na­­­­­ţio­­­­­nale din ultimele 18 luni, dar şi cel mai puţin avan­­­­­tajos nivel al cursului din ulti­­­­­­mul an şi jumătate. Băncile au li­­­­ber­­­­­ta­­­­­tea să îşi fi­­­­­xe­­­­­ze propria dobândă de re­­­­fe­­­­­­rinţă cu men­­­­­ţiunea că aceasta nu poa­­­­te depăşi cea mai mare valoare înscrisă în sta­­­­­­tisticile BNR într-o perioadă de un an şi jumătate înaintea acordării cre­­­­­di­­­­­tu­­­­­lui. Aplicarea noilor prevederi va în­­­­semna, practic, o diminuare substanţială a creditului maxim ce va putea fi accesat de români, dar şi o reducere a ritmului de creştere a împrumuturilor în general.

Ioan Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naţionale, estimează că aplicarea noilor norme va reduce cu aproximativ 10% avansul creditului acordat persoanelor fizice. „Noul regulament privind cre­­­­­ditarea populaţiei ar putea reduce ritmul de creştere a creditării cu 10-12 puncte procentuale până la sfârşitul acestui an. Impactul noilor reguli va fi diferit de la o bancă
la alta, în funcţie de profilul de risc pe care fiecare şi l-a asumat până în prezent. Regulamentul va acţiona diferit de la subportofoliu la subportofoliu“, spune oficialul Băncii Naţionale.

„Această măsură a băncii centrale se va simţi cu siguranţă în reducerea nivelului de creditare. Nu ştiu dacă va avea efecte pe termen mediu şi lung, însă va avea cu siguranţă efecte im­­­­portante pe termen scurt“, apreciază preşedintele Bancpost, Mihai Bogza. Implementarea noilor norme va avea însă şi efecte pozitive. „Modificarea regulamentului ar putea afecta mai ales băncile cu politici agresive pe segmentul de credite de consum, iar aici ne referim la băncile orientate pe câştigarea rapidă de cotă de piaţă, în vreme ce jucătorii din sistem care au preferat o abordare prudentă în acordarea de împrumuturi nu vor fi foarte afectaţi. Măsura ar putea avea un impact pozitiv pe piaţa muncii prin presiunea asupra an­­­­ga­­­­jatorilor în direcţia creşterii trans­­­­­parenţei veni­­­­turilor“, crede Rozalia Pal, economistul-şef al UniCredit Ţiriac.

Calculele bancherilor, dar şi ale brokerilor de credit, arată că valoarea creditului maxim ce va putea fi accesat va scădea cu până la 20%­ în anumite situaţii. O familie cu venituri lunare de 1.000 de euro
va lua după aprobarea noilor norme cu până la 15.000 de euro mai puţin în cazul în care optează pentru un împrumut ipotecar pe 25 de ani. Această sumă reiese dintr-un calcul efec­­­­tuat de brokerul de credite Kiwi Finance, care a luat în considerare media dobânzilor practicate de şapte bănci din România. Astfel, dacă în prezent o familie, care câştigă 1.000 de euro, poate lua un credit de 64.650 de euro pe 25 de ani, după aplicarea noului regulament BNR suma va fi diminuată, într-un scenariu pesimist, cu 15.000 de euro, la 49.244 de euro.

Cel mai afectat de această situaţie va fi creditul în franci elveţieni. Împrumutul maxim ce va putea fi contractat de către o persoană fizică va fi în cazul francilor elveţieni cel mult egal cu valoarea creditului maxim în euro. Acest lucru se întâmplă pentru că regulamentul BNR spune că, în cazul în care nu există o statistică pentru moneda creditului, se va lua în considerare dobânda la euro. Cum BNR nu emite statistici pentru dobânzile la creditele în franci se va avea în vedere dobânda medie pentru îm­­­­pru­­­­­muturile în euro.

Cu alte cuvinte, în calculul creditului maxim, francul elveţian îşi pierde avantajul dobânzii reduse. Un calcul al Cotidianul arată că valoarea creditului maxim va scădea cu cel puţin 30% după aplicarea celui mai recent regulament al BNR privind limitarea riscului de credit. De profitat vor avea, în primul rând, toate IFN-urile (firme de leasing, firme care acordă credite de consum etc.) înscrise în registrele generale, adică cele de dimensiune redusă. Aceste companii nu vor fi obligate să aplice noul regu­­­­la­­­­­ment.

Există însă, aproape paradoxal, şi situaţii în care creditul maxim contractat de la bănci va creşte. Este cazul unor instituţii de credit, cum ar fi UniCredit Ţiriac Bank, Piraeus Bank şi Libra Bank, care, la unele produse, practică o dobândă mai mare decât valoarea cea mai ridicată din statisticile BNR realizate în ultimele 18 luni. Potrivit regu­­­­lamentului, aceste bănci vor trebui să reducă dobânda la nivelul maxim stabilit de BNR, ceea ce va conduce în mod normal la o creştere a creditului maxim. Valoarea împrumutului potenţial va avansa astfel cu până la 15-20%.

Comisie sud-est europeană pentru teste de stres
Stress-testul va fi implementat, pe categorii de bănci, în toată Europa Centrală şi de Est. Întruniţi la Sofia, reprezentanţii băncilor centrale din ţările CEE au decis să înfiinţeze o comisie specializată pe această activitate. „La întrunirea de la Sofia s-a decis şi înfiinţarea unui grup de experţi în teste de stres. Membrii acestei comisii sunt mandataţi să dezvolte metodologii performante pentru aplicarea acestor teste pe grupuri de bănci. Aceste teste vizează activitatea de creditare a grupurilor financiare cu activitate în mai multe ţări ale zonei sud-est europene“, arată un comunicat remis, vineri, de Banca Naţională a Bulgariei. Aceasta este doar una dintre deciziile luate de guvernatori pentru a reduce expansiunea creditării şi pentru a creşte siguranţa împrumuturilor acordate de băncile prezente în regiune. Oficialii băncilor centrale au mai hotărât şi să înfiinţeze o comisie specială care să supravegheze liniile de finanţare deschise de băncile comerciale.

+50% dezamagire

riza declansata saptamana trecuta de votarea legii majorarii salariilor profesorilor cu 50% arata cat de desarte au fost sperantele noastre ca maturizarea clasei politice este un proces ireversibil. Din aceasta poveste, cei mai sifonati ies primii doi oameni in stat: Tariceanu si Basescu. Primul, pentru ca a demonstrat ca a scapat complet de sub control guvernarea. Multi s-au intrebat cum a fost posibil ca toti deputatii PNL sa voteze pentru o asemenea crestere in conditiile in care presedintele partidului plus
ministrul de Finante stiau exact ca nu exista resurse pentru a o sustine. si cum este posibil ca acestia doi sa ne ofere acum o perspectiva apocaliptica asupra viitorului economiei
, cand nu au facut nimic pentru a-si convinge macar colegii de partid sa se opuna acestei legi aberante?! A avut loc o intalnire a grupului PNL pe acest subiect pentru a stabili un punct de vedere comun asupra revendicarilor salariale? Si daca nu, a cui este vina?



Presupunand ca Tariceanu va spune ca era prea ocupat cu treburile guvernarii, de fapt cu celelalte pomeni electorale pe care le semneaza pe banda rulanta, cine din partid va plati pentru o asemenea gafa? Sa incercam un pronostic: nimeni. Nici macar ministrul Educatiei, Adomnitei, care a votat si el intru dezastrul institutiei pe care (inca) o conduce. Pentru ca, de fapt, in ciuda lamentarilor ulterioare, toti liberalii, de la deputat la premier, au consimtit cu buna stiinta sa joace aceasta mascarada marcata de lasitate, in care si-au dat acordul ca salariile profesorilor sa creasca cu 50% pentru a si-l retrage doua zile mai tarziu, vrand sa creeze impresia ca macar au incercat.


La fel de jenanta a fost si pozitia lui Traian Basescu. Dupa ce a tinut in Parlament discursul despre starea natiunii si a dat impresia ca vrea sa se aplece asupra problemelor profunde ale societatii pentru a oferi solutii pe termen lung, presedintele s-a reintors la meteahna sa mai veche – jocul politic marunt. Intrebat daca va promulga legea, el nu a raspuns nici macar ca va da un raspuns dupa ce va primi
un raport asupra efectelor ei, cum a mai facut alta data, foarte corect. Nu a spus nici macar "Da". A zis "Cum sa nu!", lasandu-ne sa intelegem ca instinctele sale primare, care il fac sa savureze gafele adversarilor politici, in ciuda pretului pe care am putea sa-l platim cu totii in contul
lor, nu l-au parasit nici o secunda. Este si un semn ca presedintele nu mai are nici o speranta ca PD-L ar putea castiga alegerile. Altfel, cum ar putea sa accepte ca proiectatului guvern Stolojan sa i se lase mostenire o asemenea povara economica?


Si Tariceanu, si Basescu au cazut in capcana intinsa cu mestesug de PSD, care detine recordul national la promisiuni desantate si este multiplu campion electoral la castigat voturi cu un carnat si-o bere. Pentru cei care voteaza burghezia rosie, prapastia dintre promisiuni si posibilitati a devenit de mult irelevanta. Multi dintre ei nu isi doresc nimic mai mult decat sa fie mintiti frumos. Votantii PNL si PD-L inca mai asteapta de la aceste partide ratiune si responsabilitate.

Acceptand sa joace dupa regulile PSD, contribuind cu aplomb la unanimitatea voturilor demagogice, liberalii si democratii se indreapta spre o infrangere zdrobitoare. In clipa in care convingerea ca toti politicienii din Romania sunt o apa si un pamant devine cvasiunanima, cei care castiga sunt de fapt cei ce au cel mai putin de pierdut. Cei care cu greu mai pot dezamagi mai mult decat au facut-o deja. Cei care in ciuda performantelor detestabile au ajuns sa fie acceptati de votantii lor ca fiind raul cu care s-au obisnuit, cel suportabil.
In conditiile in care fostii votanti ai Aliantei D.A. vor tine sa-si exprime dezamagirea ocolind urnele de vot, este foarte posibil ca viitorul Romaniei pentru urmatorii patru ani sa fie hotarat de cei ce s-au resemnat ca nimic fundamental nu se poate schimba in bine in aceasta tara.

Adio, politică!

A trebuit să avem în sfârşit ceva mai mulţi bani la buget decât sunt guvernanţii în stare să cheltuiască pentru a vedea, negru pe alb, că politica românească e o imensă pagubă. Că, fără politicieni, am fi trăit cu siguranţă mai bine.

Dacă aş fi cadru didactic şi m-aş trezi peste puţin timp cu încă jumătate din salar pe card
, aş zice mersi şi-atât. Nu mi-ar păsa nici de PSD, nici de PNL, nici de PD-L pentru că n-aş fi atât de idiot încât să-mi imaginez că au dat de la ei. Aş avea minima pretenţie de la mine însumi de a nu crede în poveşti cu politicieni îngrijoraţi de veniturile mele şi, cu puţin efort, mi-aş scoate din minte până şi ideea că banii pe care-i primesc în plus
înseamnă mai mult decât o tentativă străvezie de şpagă electorală.

Ştiu, nu toţi gândesc aşa, dar sunt convins că şi cei care se bucură la pomana politicienilor nu dau prea mult pe ei.

Citiţi sondajele. Într-o ţară în care cel mai apreciat potenţial prim-ministru nu e creditat nici măcar de un sfert din electorat, nu putem vorbi de instituţia votului şi de alegeri decât în termeni de mascaradă. Ce se întâmplă de câteva săptămâni, culminând cu votul recent din Camera
Deputaţilor care deschide cartea recordurilor în materie de majorări salariale, e încununarea unei istorii de peste 18 ani de decuplare a politicii de România. A trebuit să avem în sfârşit ceva mai mulţi bani la buget decât sunt guvernanţii în stare să cheltuiască pentru a vedea negru pe alb că politica românească e o imensă pagubă.

Că, fără politicieni, am fi trăit cu siguranţă mai bine. Că nici un partid nu e în stare să facă ceva realmente util pentru societate, în schimb, când i se dă puterea pe mână o blochează, iar când e în opoziţie o sabotează. Nimic nu obliga PSD, PNL sau PD-L să promită pomeni electorale şi să treacă şi la fapte. PSD putea foarte bine să facă presiuni asupra guvernului pentru orice fel de majorări salariale dorea, să incite la greve, să scoată sindicate în stradă, dar s-o facă inteligent şi responsabil. Scandal electoral şi-atât.

Cei sensibili la pomeni i-ar fi votat apreciindu-i pentru intenţie. PNL, care se laudă cu patru ani de creştere economică, ar fi putut rămâne solidar cu propriul guvern şi coerent cu propriul electorat blocând în Parlament orice nesăbuinţă în materie de politici bugetare. PD-L a avut prima
ocazie, servită ca pe tavă, de a demonstra că „gândeşte altfel“, punctând masiv în zona de electorat pe care în ultimii doi ani a tot dezamăgit-o, cea educată, urbană, civică şi cu pretenţii morale, opunându-se cu vehemenţă oricărui populism de ultimă oră. Am fi înţeles şi noi cine cu cine şi pentru cine face politică în România. Aşa, însă, rămâne cum am mai stabilit şi cu alte ocazii, dar n-am prea fost băgaţi în seamă.

Mergem la vot alegând să nu alegem nimic sau stăm acasă. Şi nici nu trebuie s-o spun eu, măcar. O aud tot mai des peste tot şi nu fac decât s-o dau mai departe. Reforma clasei politice poate să înceapă, probabil, doar aşa. Cât despre ipocrizia premierului Tăriceanu vituperând împotriva iresponsabilităţii Parlamentului, după ce de aproape trei ani face blat cu PSD pe banii pe care-i încasează guvernul său din impozitele noastre, am o singură vorbă de spus: mi-e greaţă.

Turnatorul Voiculescu miauna turbat la Basescu

Martanul Felix este cu nervii la pamant. Macinat zi de zi de campania anti-Voiculescu dusa de ZIUA, "solutia imorala"s-a imbolnavit de rabie politica si, sfatuita de generalii de Securitate din spatele ei, s-a adresat public, printr-o scrisoare deschisa, presedintelui Basescu.
Disperarea lui Felix Turnatorul este imensa si rezulta clar din textul scremut al epistolei pe care s-a precipitat sa o distribuie duminica pe site-ul "partidului televizor".
In primul rand, Voiculescu il acuza pe Basescu ca ar fi stapanul procurorilor. Plecand de la aceasta axioma, turnatorul Securitatii dovedit de CNSAS crede ca toate dosarele in care el sau fiica lui Camelia sunt inculpati, sunt, de fapt, procese politice. Marsaluind pe aceasta logica franta, Felix mai scrie ca pe el nu-l sperie atacul procurorilor si il avertizeaza pe Basescu ca se va adresa justitiei europene. (Va amintiti ca, in urma cu ceva timp, Voiculescu ne-a atentionat si pe noi ca analizeaza posibilitatea de a ne chema la tribunal? Ei bine, stiu din surse din interiorul
PC-ului ca avocatul lui Felix i-a explicat turnatorului, pe limba lui, ca va pierde un eventual proces cu ZIUA. Eu vreau sa punctez aici ca Felix nu are curajul sa atace direct, barbateste, ci el doar miauna in speranta ca cei vizati se vor potoli. In cazul nostru, va garantez ca ne vom opri din campania
noastra doar pe 30 noiembrie. Atunci Dan Voiculescu va fi fost aruncat la cosul politicii romanesti de catre alegatorii din Sectorul 4 care nu i-au dat votul).
Prin scrisoarea deschisa adresata presedintelui, Voiculescu ne arata ca este speriat ca procurorii incep sa finalizeze dosarele in care atat el, cat si Camelia, sunt inculpati. Felix incearca sa sensibilizeze electoratul, spunand ca este supus unor atacuri ilegale. Cel mai imoral politician pe care l-a avut tara in ultimii 19 ani, Martanul Turnator se agata cu ghearele de sintagma "politie politica". Dar sa presupunem ca presedintele are trecere la procurori. Sa presupunem ca avocatii statului raspund la comanda lui Basescu, care numai usa de biserica nu este cand vine vorba de politica. Si sa mai presupunem ca Felix este ostracizat politic.
Dar atunci, cum ramane cu dovezile din dosarele studiate de noi si publicate de ZIUA, dovezi graitoare - unele confirmate de directorii lui sau chiar de Sorin Pantis, ex-ministrul Telecomunicatiilor. Este evident ca Voiculescu si Camelia au comis fapte ce intra sub incidenta penalului. Tatal turnator si fiica beneficiara a Antenelor au dosare
penale clare ca lumina zilei.
Numai ca, pentru Voiculescu, nu conteaza ca a furat valuta romanilor prin intermediul companiei Crescent, nu conteaza ca este pe cale sa falimenteze uriasa companie SALROM, nu conteaza ca a pus ghearele pe Institutul de Cercetari Alimentare
cu o mana de verzisori, nu conteaza ca s-a declarat doctor in stiinte politice cu o diploma falsa, nu conteaza ca a pacalit Bursa, ori ca a escrocat statul prin intermediul Antenei 1, nu conteaza ca a atras Academia Romana intr-o afacere mizerabila, nu conteaza ca minte, ca insala si aerul pe care il respira, nu conteaza ca ocupa vremelnic un loc in Parlamentul Romaniei. Pentru Felix Turnatorul este vital sa obtina prin orice mijloace un loc in Senat, pentru a ramane in jocurile politico-economice, pentru a capata nepretuita imunitate parlamentara, pentru a striga ca din gura de sarpe - cand este anchetat penal - ca el este urmarit de "politia politica".
Voiculescu crede ca daca il ataca pe Basescu va sensibiliza electoratul. Fals. Dupa 30 noiembrie, ziua alegerilor parlamentere, Felix Turnatorul va fi un nimeni politic. Si atunci, procurorii nu vor mai putea fi acuzati de "politie politica". Atunci, cei care instrumenteaza dosarele cu Dan Voiculescu si fiica sa Camelia vor putea fi acuzati doar de exces de zel.
In final, merita sa va spunem adevaratul motiv al hemoragiei publicistice care l-a napadit pe Felix Turnatorul si a trimis pe nepusa masa scrisoarea deschisa presedintelui Basescu: din cauza sondajelor de opinie comandate "la secret" de PC. Am aflat, astfel, ca in Sectorul 4, PC a facut un salt exceptional in sanul alegatorilor, dubland, practic, procentul: de la 2% la 4 la %!!!

Rămâi, fă, în ţara ta!

Adevărul este că oamenii aceştia n-au plecat să ajute România, ci să se ajute, în primul rând, pe ei înşişi. Aşa că mai uşor cu ploaia asta de mulţumiri pentru sacrificiul pe care stranierii noştri îl fac pentru ţară. Sună bine într-un an electoral să te linguşeşti pe lângă ei, să-i flatezi spunându-le că sunt importanţi - cei mai importanţi, să le promiţi că peste trei ani vor avea acasă salariile pe care le au acum rupându-şi cârca de muncă printre străini. Nu te costă nimic să-i vrăjeşti cu iluzorii prime de instalare de 20.000 de euro, „bani europeni“. Dacă eşti om politic, ei sunt simple voturi şi aşa vor rămâne până când, sastisiţi, vor renunţa la paşaport şi, odată cu el, la dreptul fundamental de a te vota. Şi atunci nu te vei mai duce la ei şi aşa poate vor trăi şi ei mai liniştiţi.

Mulţi au fugit „pentru o viaţă mai bună“. Socoteala e simplă. Stau cinci ani afară, trimit bani acasă, cumpăr trei apartamente
, într-unul stau, două le închiriez şi trăiesc ca un boier până la adânci bătrâneţi. România are acum oraşe întregi goale, în aşteptarea marilor migraţii de „italieni“ sau „spanioli“ care le vor popula vreodată. Problema lor se va rezolva odată ce criza locurilor de muncă îi va face pe patronii autohtoni să considere că este mai rentabil să-i repatrieze pe românii plecaţi decât să aclimatizeze soiuri exotice din India, Pakistan sau China.

Dar există o categorie de români care nu se vor mai întoarce, pentru că evadarea lor nu ţine neapărat de considerente de ordin economic. Chiar dacă astăzi, teoretic, se poate pleca liber oriunde în lume, există încă mulţi români care fug. Vorba lui Moromete, de ce să fugă, ei nu pot să meargă?! Nu, nu pot. „Fuga în străinătate” nu s-a încheiat în 1989. Am vorbit în ultimii ani cu mulţi români care au fugit din ţară după Revoluţie. Ei nu erau neapărat nemulţumiţi că „n-aveau ce pune pe masă” sau că „nu li se dăduse un serviciu”. Ba, unii dintre ei aveau aici slujbe confortabile şi o viaţă tihnită. De ce aţi fugit? Din ură, răspund. Spun că n-au mai suportat. Ce n-au mai suportat este greu de spus într-un singur cuvânt – că e jeg pe străzi, că statul te umileşte, că mori cu zile în spitale, că ai de-a face cu un sistem de educaţie care favorizează pilele şi şpaga, că-n jurul tău colcăie de nesimţiţi şi nespălaţi. Zic că s-au săturat de România şi că n-o să se mai întoarcă niciodată. Şi, chiar dacă unii dintre ei dau afară peste exact aceleaşi probleme ca în ţară, chiar dacă au studii superioare şi uneori sunt nevoiţi să spele podelele după cei cu patru clase, strâng din dinţi, nu se mai întorc şi urăsc şi mai puternic. Au fugit din disperare, cu ruşinea de a fi român arzându-le faţa. Sunt nişte ratăciţi care pendulează între două lumi. Trăiesc drama că nu sunt acceptaţi de noua ţară, dar le e ruşine să spună că sunt din România. Se dau cehi, sârbi, polonezi sau unguri. N-au pic de patriotism în vene, în niciun caz nu patriotismul pe care l-au învăţat din cărţile de istorie de la şcoală. Problema lor nu se poate rezolva cu prime de instalare. Golul lor nu este de buget. Sunt oameni cărora ţara le-a rănit demnitatea şi mândria.

„Mi-e ruşine că m-am născut în România”, spunea, în urmă cu ceva timp, într-un interviu pentru Gândul, Iulia Pohrib, şefa de promoţie a Facultăţii de Istorie a Artei din Bucureşti, proaspăt acceptată la Sorbona, Franţa, de unde promitea să nu se mai întoarcă. Interviul mi-a rămas în minte nu neapărat datorită răspunsurilor crude şi uşor teribiliste, dar, până la un punct, de înţeles, ale tinerei. Ce m-a uimit a fost ploaia de scuipaţi de pe forumul ziarului din partea celor cărora nu le este şi probabil că nu le-a fost niciodată ruşine că s-au născut în România. Cel mai puternic mesaj transmis fetei - „Rămâi, fă, în ţara ta!” – îmi dă senzaţia că Iulia va mai fugi încă mult timp de acum încolo.